Incassopraktijken. Heeft u er last van?

Wie iets koopt, moet betalen. Als je het product hebt ontvangen, zal je moeten betalen. Heb je aan de telefoon ja gezegd, dan ben je in principe gebonden aan een contract. Lokale rechters van (provincie)rechtbanken zijn de laatste tijd kritischer geworden op incassobureaus die procedures starten. Je krijgt namelijk zo een procedure aan je broek als je iets hebt gekocht, terwijl je voor deze koop (alsmaar) niet hebt betaald.

 

Wat is nou tegenwoordig gaande? Er zijn tegenwoordig incassobureaus die namens hun grote klant, zoals een provider of een grote webshop, op een geroutineerde wijze gerechtelijke incassoprocedures starten. Degene die van zo’n procedure last hebben, zijn meestal de nietsvermoedende consumenten. Ze worden bang gemaakt met aanmaningsbrieven, contractuele boetes, buitensporige incassokosten en oplopende rentes. Wat doet men dan? Men betaalt maar.

 

En er zijn slechts een paar die het tot een procedure laten aankomen en die verdedigen zich tegen die claim in de rechtbank. Door de landelijke rechtspraak worden uitspraken gepubliceerd en de inhoud daarvan zijn vrij grof te benoemen. Het geval deed zich voor dat een incassobureau enkele maanden geleden een procedure is gestart, zónder enige bewijsmiddelen van de koop. De tegenpartij was toevallig op tijd met het lezen van zijn dagvaarding, benaderde gelukkig op tijd zijn procesadvocaat en verscheen op tijd bij de rechtbank. En hij zei dat hij van de koop niets af wist.

 

Aan het incassobureau is de gelegenheid gegeven om de bewijsstukken in te brengen, want het bestaan van een contract wordt namelijk betwist. Het incassobureau is daarin niet geslaagd, probeerde het procedureverloop te verzachten, maar deze keer was (kanton)rechter mr. Staal hierin genadeloos. Hij overwoog, kort samengevat, dat op het incassobureau als professional eigenlijk een zorgplicht rust om procedures te starten die echt hout snijden. Het is niet geruststellend te noemen dat het incassobureau de papieren niet in orde had, terwijl herhaaldelijk aan het bureau is gevraagd deze te overleggen.

 

In algemene zin overwoog de rechter dat deze praktijken, kort gezegd, niet door de beugel kunnen. Het incassobureau is zodoende in het ongelijk gesteld, de proceskosten komen voor zijn rekening en met het schaamrood op de lippen wordt het incassobureau naar huis gestuurd. U moet eens nagaan dat deze bureaus vaak ermee wegkomen, doordat de bang gemaakte consumenten maar betalen.

 

Laat iedere incassobrief niet in uw postbus/email-inbox liggen. Bij twijfel kunt u meteen uw procesadvocaat raadplegen. Voorkom onterechte proceskosten en met name onterechte veroordelingen. Dat gebeurt.